Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Peggen Anderssons tankar om ett framtida reglemente för STCC - del 4 – Fram och bakvagn


I rallycross är det vanligt med bakhjulsdrift i en Volvo av senaste modell. Foto: Eric Lindgren


I rallycrossens div 1 hittade vi ifjol en ny fyrhjulsdriven Huyndai. Foto: Eric Lindgren

Sammanfattningsvis kan vi nu konstaterat att jag vill ha ett framtida STCC baserat på en bakhjulsdriven, 4-dörrars, bil där vi i använder oss av standard kaross.


Jag nämnde i texten om karossen att teamen får tillgång till en fixtur som används för att montera infästningarna till bak och framvagn på rätt ställe. Denna fixtur man ju teamen få låna, hyra eller köpa eftersom man kan använda den till flera bilar. Fixturen kan sedan också använda av besiktningspersonalen för att kolla att infästningarna av hjulupphängningarna sitter på rätt plats på bilarna.

Enhetsdelar.

Resten av bilen kommer att bestå av enhetsdelar vilket kommer att göra skillnaden mellan olika bilmodeller obefintlig och skillnaden mellan rutinerade och mindre rutinerade team betydligt mindre än i dag. Någon kanske tycker att ”en leverantör” kommer att ge monopol och därmed högre priser”.

Men så är ju inte fallet. Det kommer att finnas flera leverantörer till det allra flesta detaljerna men vi väljer bara en av dem för leverans. Helt enkelt den som lämnar bästa anbudet.

Lägg märke till att jag inte skriver billigaste anbudet utan bästa. Det kan ju vara så att en budgivare kanske inte var billigast men hade med andra delar i sitt anbud som gjorde att man föredrar just detta bud. Kvalitet och service är ju andra aspekter som måste tas hänsyn till.


Grundprincipen ska vara att en anbudsgivare garanterar att leverera delen under, t.ex., fem år med fast pris + indexuppskrivning. Efter fem säsonger gör man en ny upphandling. På detta vis kommer bilarna att bli moderna och konkurrenskraftiga i fem år och med mindre uppdateringar klarar de sig i ytterligare fem år. Karossernas infästningar och modifieringar bör vi låsa i tio år. Det innebär att vi alltid kan uppdatera en bil för att vara konkurrenskraftiga. Givetvis ska anbudet innehålla kostnader för reservdelar och service. Det ska inte vara möjligt att dölja kostnader i anbudet som sen kommer upp under driftstiden.

Bakvagn.

Bakvagnen har en centrumram där slutväxeln sitter monterad.
Denna ram har 4 grova infästningar där den bultas till karosstrukturen (kaross/båge).

I denna ram finns också fästen till bärarmar och i det fall man behöver ytterligare fästen i karossen så ges dessa av fixturen. Mer noggrant än så behöver vi inte definiera denna konstruktion just nu. STCC kan ju be t.ex. Semcon eller någon annan med fackkunskap att rita denna bakvagn och sedan lämnas tillverkningen ut till den firma som lämnar mest konkurrenskraftiga anbud. Bakvagnen levereras komplett med några få olika krängningshämmare . Här har vi nu en konstruktion som påminner om dagens rallykrossreglemente med den skillnaden att här måste alla använda samma bakvagn.

Framvagn.

Vi har samma förfarande med framvagnen som med bakvagnen. En enhetlig framvagn bultas i fästen som en fixtur ger. I framvagnen ingår krängningshämmare och styrväxel. Vi bör tänka på att en gummibussning i varje stag ökar hållfastigheten många gånger utan att direkt påverka väghållningen. Både fram och bakvagn demissioneras för att hålla i 24 timmar utan underhåll. För framvagnen kan vi välja dubbla A-armar eller fjäderben. A-armar blir troligen billigare.

Stötdämpare/fjäderben.

Stötdämpare med få eller helst inga som helst justeringsmöjligheter, förutom höjd, är att föredra. Då får vi ner priset på själva stötdämparen. Ett jämförande exempel är de Öhlinsdämpare som i dag monteras på Camaro Cup-bilarna som kostar ca 25.000 för alla fyra. Det får man inte ens en enda dämpare för till dagens STCC-bilar! En annan effekt är att bilarna måste köras som de är. Vi behöver inga chassiingenjörer och avancerade dataprogram för att reda ut hur bilarna ska ställas in. Det blir upp till föraren att anpassa sig och det blir lika för alla.

Fjädrar bör vara fria eftersom det kan förekomma variationer av hjulbas och därmed små skillnader i tyngdpunkt på olika bilmodeller som kan kompenseras med olika fjäder set up. Det kan vara på sin plats att det finns en hel serie fjädrar som är tillåtna från samma tillverkare. Detta, tillsammans, ger mindre skillnad mellan erfarna och oerfarna team och premierar de som är duktiga på att köra bil.

Kan vi uppskatta att det går att bygga fram och bakvagn, ink stötdämpare, för 100.000? I så fall har vår bil kostat 200.000 så här långt.

Av Peggen Andersson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport