Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Bilbekännelser I - Med Tjorven lärde jag mig att köra på sladd


Är det detta som finns kvar av "min Tjorv". I bakgrunden ytterligare ett svenskt nedlagt bilmärke.

I modern tid har det inte bara tillverkats SAAB, Volvo och Koenigsegg i Sverige. Mellan 1969 och 1971 tillverkades Tjorven i Kalmar. Det fanns stora planer för Tjorven men det blev som brevbärarbil märket blev känd för de stora massorna då Posten beställde 1000 bilar. Bilen hade en kaross av glasfiber och mekanik från DAF 44 vilket innebar en tvåcylindrig motor på 844 cc. Effekten var 40 hk och drivningen var DAFs remdrivna Variomatic. Bilen var bakhjulsdriven och vägde 880 kg. Toppfarten var endast 100 km/tim, men tack var det fina chassiet, med motorn fram och växellådan sammanbyggd med den delade bakaxeln, var bilen förvånansvärt sportig att köra.


Jag började köra post på lördagar i Djursholm som 16-åring och med nytaget körkort fick jag som 18-åring ett ”Tjorven-distrikt”. Efter gymnasiet och innan lumpen blev det 18 månaders som brevbärare och med Tjorven utvecklades mitt intresse för att köra hårt, speciellt vintertid då det gick på sladd mest hela tiden. Med endast två pedaler så praktiserades vänsterbroms och nya ”varvtider" skulle slås mest varje dag. Mekaniskt stod den lilla bilen, 3575 mm lång, pall för omild behandling rätt bra men emellanåt gick någon av de två drivremmarna av plus att bromsarna tog ordentligt med stryk. När bromsarna sa upp sig fick man en rejäl retursmäll varje gång man bromsade.

Det hände några incidenter. En gång när jag backade lyckades ett stag till en telefonstolpe fastna i denfrämre kofångaren varpå jag drog av telefonledningen och Stocksund blev utan telefon. En annan gång lyckades jag lägga bilen på sidan. Vid ett ”vägbyte” där asfalt byttes mot grus hade grusvägen saltats en varm sommardag och salt hade kommit på asfalten. Intet ont anande gav jag järnet efter att ha lagt post i lådan innan det var dags att svänga runt en granhäck, men när jag svängde 90 grader höger fick jag världens sladd på den saltade asfalten och när jag bredsides med fullt rattutslag nådde gruset tog det stopp och bilen lade sig på sidan. Jag fick inte så mycket skäll den gången utan det var glada miner när kollegorna kom och välte upp bilen. Det blev några repor på dropplisten och jag fick sortera post vid vägkanten innan färden kunde fortsätta.Ordentligt med skäll blev det lite senare men det fick min kompis ”Vimse” ta. ”Min Tjorv” hade röd pinstripingtejp samt en bakrutedekal med texten ”Skyll inte på mig jag röstar borgerligt”. När den fackligt aktive förmannen Josef fick syn på dekalen var jag som tur var inte inne utan ”Vimse” fick en rejäl utskällning på mina vägnar. ”Vimse” var f ö med som servicechef under RAC-äventyret 1979 som det går att läsa om i artikelarkivet.

En annan episod inträffade när ”Vimse” som hade cykeldistrikt tyckte att vi tillsammans skulle köra ut även hans distrikt med Tjorven. Med god fart och två i bilen tog vi an hans postbefodran. Vid en av större villorna finns det en S-formad grusväg. Jag klarade första svängen men vid retursladden efter den andra svängen prickade jag grindstolpen som föll ihop som en skivad limpa. Skamsna ringde vi på uppe vid huset, men det var ingen hemma. Vi plockade då ihop grindstolpen genom att varva stenarna och cementkakorna till en ”ny” stolpe. Resultatet blev bra och när jag för några år sedan åkte förbi stod stolpen kvar i det skicket vi hade rekonstruerat den till.

Efter 18 månader som ”proffsförare” flyttade jag till Katrineholm där nya biläventyr väntade en talangfull yngling med tung högerfot. Tänk att man tyckte det var så kul att gasa på den tiden.
En krönika av Eric Lindgren
Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - Racing Bar TrophyAnnons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport