Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Gator & torg som i Malung är vad svensk motorsport behöver - Erics blogg


I Big Wheels fina klubblokal lyser flitens lampa kvällen innan Västerdalsträffen.


Populära inslag är när högljudda motorer startas upp.

Jag har tjatat länge om att svensk motorsport behöver mer aktiviteter på "gator & torg" för att attrahera nya målgrupper. I samband med att SM-finalen i rally kördes i Katrineholm fick jag gå från ord till handling och under tre SM-finaler "ockuperades" den lilla staden när rally-SM intog stadens centrum. Folkfest är det även i Höljes och i Motala där folkracefestivalen i år har hela 800 deltagare. Ett besök i Malung visar med all tydlighet att Västerdalsträffen är ett populärt inslag när Dansbandsveckan drar 40 000 besökare till den lilla orten.


För att bryta semesterlunken vid kåken på landet tog jag med mig fru och två av barnen till Malung i måndags. Framme i Malung är i stort sett varenda gräsplätt ockuperad av en husbil eller husvagn. Efter att ha installerat oss i en primitiv fäbod mitt ute i skogen utan varken el eller rinnande vatten blev det ett besök inne på dansbandsområdet. Det intressanta var mängden människor samt den höga medelåldern, jag skulle tro att 50% var 60+. Inte bara racingen som har en hög medelålder men här var det betydligt fler än på en motorbana.

Efter ett vänstervarv på en av de sex dansbanorna med hustrun vill mor och dotter hem. Efter att ha skjutsat hem dem så fortsatte sonen och jag till motorklubben Big Wheels där det var full aktivitet med att putsa upp några bilar inför tisdagens Västerdalsträff. Sören från Hillerstorp som vi träffade i samband med Power Meet hade denna gång bytt ut Chrusler 300:an mot en fin Dodge Challenger med big block. Efter att den hade fått sista putsen bar det av med den på lite nattcruising, givetvis nedcabbat, där vi konstaterade att nattlivet i Malung är intensivt dessa dagar.

Efter en god natts sömn och frukost bland getter och kalvar var det dags att åka ner till Malung och Västerdalsträffen.


Västerdalsträffen är en träff för alla sorters entusiastfordon och är ett populärt inslag för dem som besöker Dansbandsveckan. Huvuddelen av besökarna kommer från andra delar av landet och mångfalden av fordon är imponerande. Här finns givetvis bilar av alla slag, mc- och mopeder, båtar och det flög några veteranplan över den vackra miljön.

Folk flockades som flugor kring sockerbitar när den kompressormatade och metanoldrivna Cadillac 59:an startades upp och när det kördes racerbåt på älven. Cadillacen ägs och körs av en medlem i Big Wheels. Båtarna kördes av äldre "gentlemen" och kom upp i 70-80 knop på älven. Tvåtaktsmotorerna drevs på metanol med 5% oljeinblandning. Jag vet inte vilket som lät mest - kompressor-V8 med raka rör eller trimmad tvåtaktare med expansionskammare - men dessa uppvisningar drog folk liksom rockbandet som spelade covers.

I motorsport är det ofta "vattentätta" skott mellan utövare av racing, rally och dragracing men i entusiastbilskretsar råder en mycket god stämning och man uppskattar varandras fordon. Och det går att ha kul utan att det kostar skjortan. Olle, en av mina taxikollegor i Sälen, har ett fint ekipage i form av en Buick Invicta-62 där han nu har hittat en husvagn av samma årsmodell. Husvagnen och Bjucken har försetts med nostalgia som Olle har hittat på olika marknader. Det är tidsskrifter och prylar som han stolt visade upp för många som ville minnas svunna tider.

Årets Västerdalsträff samlade rekordmånga fordon och där många som kom efter lunch inte kunde få plats. Träffen brukar samla 5-6000 besökare men i år var det ännu fler berättade man.

"Gator & torg" dvs när 1 + 1 blir 3 och att man samkör två evenemang är framtiden även för svensk motorsport. Höljes, Motala och tidigare Katrineholm har visat vägen, medan Karlskoga och Falkenberg inte har lyckats nå utanför de redan frälsta. Nu hoppas jag att STCC i Östersund blir en succé, både på "gator & torg" samt ute på Frösön.

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här