Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Svensk motorsport behöver en ny Super Swede och Stig Andervang-tema denna vecka - Erics blogg


Stig Andervang - en "Super Swede" som blev hjälte i Holland.


Ronnie Peterson - en "Super Swede" som hade talang utöver det vanliga.

Motorsportåret 2013 har gått i mål när det gäller stora mästerskap och nu riktas blickarna mot 2014. I F1 har det senaste veckan snackats om att en svensk kan vara aktuell för Caterham, stallet som harvar bland de långsammaste längst bak i startfältet. Marcus Ericsson är den man snackar om, en svensk talang som fått möjlighet att köra fyra säsonger i GP2. De flesta stora talanger brukar köra varje klass 1-2 säsonger innan det är dags att göra något annat, men inte Marcus som kört fyra.


Det har genom åren varit mycket hysch-hysch runt Marcus och vilka som står bakom satsningen förutom Olsbergs. För investerarna har satsningen på Marcus kostat många miljoner och att köra F1 är kanske ett sätt att få tillbaka detta riskkapital. Men tveksamt om det hjälper investerarna, Marcus eller intresset för svensk motorsport att köra för ett av de långsammaste F1-stallen. F1 och motorsport är komplicerat när det gäller att hänga med i svängarna och det är många frågor framför tv-apparaterna när någon som inte vet vad DRS, KERS, olika däckstrategier m m undrar. Att då även se en svensk kämpa längst bak i fältet ger ännu mer frågor än svar.

Våra grannländer Finland och Danmark måste undra vad vi håller på med här i landet. Finland har 2014 två förare i F1 och Danmark har än - Kevin Magnussen. Magnussen kör för McLaren som valt dansken för att han är något alldeles extra och det är det som gäller om man ska lyckas. Det är inte omöjligt att en finne och en dansk slåss i F1-toppen 2014.

Sverige har haft många duktiga idrottsmän -t ex Borg, Stenmark, Frank Andersson samt Ronnie Peterson och Stig Blomqvist som alla nämndes med respekt ute i världen och skapade intresse för sin sport här hemma. Nu är det Zlatan, golfaren Stensson och lite NHL-proffs som håller den svenska flaggan högt.


När det gäller svensk motorsport har vi två talanger som med rätt backning kan bli "Super Swedes" - Felix Rosenqvist i racing och Pontus Tidemand i rally - och det är bara att hålla tummarna att 2014 blir ett bra år för dessa talanger. Annars är det tunt med svenska toppförare som är på gång, även om Mattias Ekström, Björn Wirdheim och Edward Sandström har lyckats fantastiskt bra genom att flytta hemifrån.

En av mina favoriter och en riktig "Super Swede" är Stig Andervang som lyckades ta sig hela vägen till fabriksförare för Ford. En hårding bakom ratten som ni kan läsa om denna vecka när det blir ett antal repriser av artiklar med tillhörande bildgallerier och videoklipp här på sajten.

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport