Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Legend Cars på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
73 st bilder
STCC på Solvalla 2017 av Magnus Jakobsson
46 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Är TTA motorsportens svar på brottningens wrestling?


Detta är inga problem att förklara att det är en SAAB...


...men den som säger att detta är en SAAB får förbereda sig på många frågor.

OBS! Denna krönika publicerades första gången 120315.

Saab mot Volvo utlovas på svenska racerbanor. Och en pressrelease förkunnar att Saab kommer att leva vidare med fyra nyutvecklade Saab 9-3 under 2012. När det i själva verket är racersportvagnar som har försetts med standardvagnsliknande karosser. Detta plus att Elitserien i racing utlovar sportsliga och rättvisa förutsättningar där bästa teamet och bästa föraren ska stå som segrare. Detta får mig att tänka på brottning och den amerikanska företeelsen wrestling.Enligt wikipedia är ”Wrestling en scenkonst som efterliknar brottning, med rötter tillbaka till brottning som underhållning i cirkusar och karnevaler från slutet av 1800-talet. Mycket skådespel förekommer då syftet är att skapa spänning och dramatik för att publiken ska bli mer involverad. Brottarna framställs som onda eller goda, och majoriteten av alla matcher sker mellan en god och en ond. Matchresultatet är uppgjort på förhand. Slag och grepp måste genomföras i samarbete mellan brottarna för att ingen av dem ska bli allvarligt skadad och även om effekterna på mottagaren ofta är överdrivna så orsakar de flesta attacker äkta smärta och kan vara väldigt farliga om de utförs fel.”

I TTA är det fyra team med fyra olika förutsättningar som ska göra upp om segrarna. Polestar med Volvoliknande karosser har tillgång till Volvos resurser och fokuserar på att i år endast driva fyra bilar i TTA. På papperet har man ”allt” ett professionellt racerteam kan begära. De fyra SAAB-liknande bilarna drivs av ett team som även ska fokusera på att driva Carrera Cup och har inte samma stöd från en biltillverkare som ”Volvo-teamet” har. Om Polestar går för fullt i utvecklingsarbetet, på tester och använder sina överlägsna resurser så kommer de andra teamen att vara statister under 2012. Men kommer publik och media att uppskatta denna ”sportsliga rättvisa”, eller blir det som med wrestling att bakom kulisserna så avgörs tävlingarna för att göra en bra show?
Sedan 2004 har det körts Carrera Cup i Skandinavien. Där vet alla inblandade att även om man har identiska bilar så är det de talangfulla förarna med bästa ingenjörerna och bästa teamen som gör upp om segrarna.

”Volvo mot SAAB” går att genomföra i flera andra idrotter. I Vasaloppet kunde toppåkarna delas upp i två grupper där en grupp kör med ”Volvo-skidor” och den andra gruppen med ”SAAB-skidor. Likaså i tennistävlingen Båstad Open där ena gänget har ”SAAB-rackets” och det andra har Volvo-rackets”.

”Volvo mot SAAB” på racerbanorna med TTAs koncept kommer att innebära mycket frågor och kanske är det så att publiken köper detta upplägg. Men hur förklarar man att bakom det ”standardliknande skalet” finns varken bilmärkets ”DNA” eller märkets kärnvärden som t ex SAABs och Volvos satsning på framhjulsdrift? SAAB är även förknippade med turbo och innovativa lösningar men här finns inget av detta då TTA-bilen är en gammal och rätt enkel konstruktion.

Det bästa vore om standardvagnsracing kördes med ”standardbilar” och racersportvagnar fick fortsätta vara just racerbilar även om bilarna liknar Volvo och SAAB. Och hoppas att Fredrik Ekblom & Co i Polestarteamet kör skiten ur de andra teamen i alla tävlingarna. Då är det bästa teamet och bästa föraren som är bäst. Blir det olika team som vinner känns det som ”wrestling” översatt till motorsport.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport