Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Vårracet på Mantorp 2017 av Magnus Jakobsson - del 1
117 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Sportcars byggde framgångsrika racersportbilar med namnet Focus


Den snabba Focus MKV utan tak...Foto: "Buris"


...och med den märkliga vindrutan och taket. Foto: "Buris"

Under vintern har "Buris" lämnat det jordiska och därmed har båda gubbarna gått i depå då Lennart avled för några år sedan.

Den välkända motortrimmaren Sportscars byggde även sex egna racersportvagnar av märket Focus genom åren. Mk 1 var en Formel Junior baserad på VW-delar i framvagnen och försedd med Peugeuotmotor om 1200 cc som var nedfodrad till 1100cc. Gubbarna tyckte denna motor var trimvänlig eftersom den hade hemisväriska förbränningsrum. Var denna bil finns i dag vet vi ej.Mk II var ochså en FJ med mer avancerad framvagn och liknande motor. Denna bil finns kvar och körs ibland i RHK-serien.

MK III var en Brabhamkopia med Fordmotor om 1100 cc. I denna bil omkom den unga lovande föraren Örjan Atterberg vid Djurgårdsloppet i Finland. Bilen blev totalkvaddad och gubbarna ville inte veta av den längre. Bilen lär enligt obekräftade rykten finnas i Norge.

MK IV var en kopia på Lotus 23. Gubbarna tyckte att Lotus 23 inte var tillräckligt vridstyv så de byggde en egen bakvagn. Motorn var en Ford-Martin stötstångsdito på 1500 cc. Trots att övriga Lotus 23-förare körde med starkare twin-cam motorer så spöade Picko dom med Focusen. Bilen lär enligt envisa rykten finnas i Göteborg i någorlunda gott skick.
MK V var ytterligare en racersportvagn som från början hade en 2-liters Maseratimotor som f.ö Frank Williams (ja, just han) hämtade åt gubbarna i Italien. För denna resa i en VW pickis fick han 500 spänn.. Maseratimotorn var ingen hit så bilen försågs snabbt med en Fordsnurra om 1600 cc. Focus Mk V kördes av en massa förare bl a Picko, Jonny Green och Svante Vorrsjö. Då reglerna plötsligt föreskrev en väldigt hög framruta tyckte man att den lika väl kunde förses med ett tak. Året efter togs regeln bort och därmed också taket. Var bilen finns i dag är okänt.

MK VI var också en racersportvagn. Nu satsade man på en 2 liters Ford BDG-motor som jag själv var med och bromsade till 290 BHP. Bilen var liten i jämförelse med konkurrerande fordon och ruskigt snabb. Focus MK VI kördes bl. a av Ronnie Peterson, Slim Borgudd och Björne Steenberg. Focus MK VI ägs idag av Tommy Johansson och är i ypperligt skick. Vi får hoppas att Tommy kan hitta någon som är man nog att köra den. Då Picko försökte för ett par år sedan backade han ur. Det gick för fort.

Den som orkar söka finner i denna sajts arkiv bilder som "Buris" har tagit samt några videoklipp där "Buris" berättar om olika kända förare bl Svante Vorrsjö och Esso Gunnarsson.

Av Zeb


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här