Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Den sista resan med Mallocken eller klubbracing när det är som bäst


2003 blev det den sista resan med detta trevliga ekipage till Knutstorp.


För pengarna jag fick för Mallocken byggde jag bastu och köpte brygga till kåken på landet...

2003 lade jag hjälmen på hyllan efter kort och brokig "karriär" där höjdpunkten eller vansinnet kulminerade med deltagandet i STCC-finalen 2001. Anledningen till att jag klev ner från läktaren och blev ägare till en racersportvagn går att läsa under rubriken Racing Bar här ovan. Här kommer en racerapport från min sista tävling som jag körde i samband med Svensk Sportvagnsmeeting på Knutstorp 2003.


På onsdagen före tävlingen avbröt Selim mitt bastubyggande genom att leverera den nyreparerade Mallocken. Allt var snyggt och fint fixat efter hans smäll på Kinnekulle tidigare under våren när han hade lånat ekipaget så på torsdagen var det bara att bege sig till Knutstorp. Väl framme i Skåne var det bara att lasta av och börja ”avrostningen”. Mycket trevligt folk på plats och som vanligt en mycket god stämning. Bilen rullade enkelt igenom besiktningen och torsdagskvällen blev tidig i tältet.

Efter halvtaskig sömn, för dåligt med luft i luftmadrasserna, var det dags för säsongpremiär. Det rullade på hyffsat men jag hade lite bekymmer med vilka växlar som skulle användas var och lite annat så tiderna var väl sådär. På fredagens tidsträning kände jag mig dock i form så nu skulle det laddas, men på rakan skramlar det bara till i bakvagnen och det är bara att rulla av banan. Färdigåkt, tänkte jag utan någon större besvikelse faktiskt och började tänka på bastubyggandet. Men ”Lunkan” och Selim hade andra planer. Man rev bakvagnen i ett nafs, lånade ihop en diff och efter några timmar var Mallocken redo igen. Ett stort tack till far & son Lundqvist, Anders Dhag som lånade ut diffen och Per Lundmark som hade resten. Clubman är en fantastisk klass i alla avseenden.
Efter grillparty hos Zeb i spöregnet klev vi över till det pigga Keeper-gänget där stämningen var god. Mats Borgfors, tidigare mek hos ett proffsstall, berättade hur lång tid det tog att bygga- och riva tält på STCC-helgerna. Något som kändes direkt avskräckande om man vill hålla på med racerbilar. Efter några timmar med skrönor som var många och emellanåt långa vandrade sonen och jag tillbaka till vårt tält där madrasserna hade pumpats. Precis när vi skulle somna slog Mora-Bengt igång stora kylkompressorn till sin cateringanläggning som vi hade som granne. Med denna som ljudkuliss blev det några timmars sömn.

Lördagens tidsträning funkade ok, men tiden var ca 1 sek för långsam tyckte jag för att känna mig riktigt nöjd. MGCCs väloljade arrangemang innehåller ett mycket bra och prisvärt grillparty med dans på lördagen vilket vi självklart deltog i. Som arrangör vet jag hur svårt det är att få folk att ställa upp, därför ställer jag alltid upp när det ordnas något. Bandet lirade bra och stämningen var bra så Hasse Wängstre, jag och några fler var flitiga på dansgolvet.

Dansen slutade tidigt så det var bara att kliva vidare till Keeper-tältet där vi hittade bl a Jana, Bengtzon, Borgfors, Zeb, Tattar-Lasse och Nicklas Johansson. Här var det gamla racingskrönor igen, ocensurerade brudhistorier som sonen fick lyssna på med rodnande kinder och minnen från gamla Racing Bar-kvällar. Tydligt är att några av RB-kvällarna har blivit legendariska. Det här var riktig RB-stil med god och glad stämning. Efter intag av en ”kinesisk sportdryck” som smakade vidrigt och innehöll högoktanigt började jag morska upp mig inför morgondagen. Med Jana som protokollförare skulle det sänkas tider under morgondagens tävlingar och jag lovade en förbättring med 1 sekund. De övriga stöddade också upp sig vilket bådade gott för publiken och tävlingarna. Utanför ”RB-tältet” mekade Bosse L med kamrater i pannlampornas sken med en drivaxel till en gammal SAAB vilket nästan gjorde oss tårögda. Någon gång efter midnatt lommade vi tillbaka till tältet där Mora-Bengts kompressor tjöt hemtrevligt. Det blev en god natts sömn.

Efter att ha studerat alla fina bilar drog jag mig framåt lunchtid ner till depån och tittade till Mallocken som efter sedvanlig 5-punktare var redo. I vårt heat var det över 25 bilar eftersom vi åkte tillsammans med RS-klassen, där SE-Eddie kraftigt har svikit sitt kall till i år och inte visat sig. Det bestämdes att vi skulle släppas iväg 10 sekunder efter dem för att undvika karambolage, något som det hade varit gott om i vår gentlemannaklass under våren.

När starten gick fick jag en kanonstart och klippte två man direkt. Till min förvåning hade jag bra häng på tätklungan, men efter ett par varv när vi kom ikapp några RS-ekipage var jag för gentlemannamässig vid omkörningarna av dessa och de mer rutinerade klasskamraterna fick en lucka. Första delen av loppet gick som sagt överraskande bra, men i den andra delen började jag tänka på annat och gjorde några klantiga grejor som resulterade i att jag blev omkörd. Nåväl, jag kom i mål med hel bil, och dessutom hade jag kört mer än 1 sekund snabbare än på träningen så jag var rätt nöjd.

Det blev dock inte någon låg 1.04-tid utan jag tangerade bara bästa tiden från 2002. Jag får skylla på rattrost, bristande talang och tävlingsinstinkt, gamla däck, svårt med att hålla fokus etc…….

MGCCs arrangemang saknar motsvarighet när det gäller punktlighet, ordning och trevnad. Ett stort tack till alla som gjorde ”årets säsong” till ett trevligt avbrott och minne för mig och sonen. Detta var entusiastracing när det är som bäst.

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här