Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Midnattssolsrallyt 2017 - Fina bilder av Magnus Jakobsson
152 st bilder
Fina bilder från RallyX på Solvalla av Magnus Jakobsson
82 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Sveneric Eriksson har gått i depå


Reine Wisell och...


...Sveneric Eriksson, till höger på bilden, hade glada dagar i Brno på 70-talet. Foto: Christer Ljungaeus

Sveneric Eriksson har lämnat oss en månad efter sin 75-årsdag. Sveneric var journalist och motorsportskribent samt mycket annat. Han drev bl a racerstall och var med och ordnade med mässor mm. Under denna sajts storhetstid var han en flitig debattör och skrev en hel del minnesvärda artiklar och krönikor. RIP Sveneric och här kommer en av hans stories om när Svenska racerprofiler besökte en filmfestival i Brno på 7o-talet.

"En gång i mitten av sjuttiotalet befann jag mig i tjeckiska Brno (på tyska Brünn) i och för ETCC med deltagande av bl.a Reine Wisell och Stuart Graham i Reines Zip-Up Camaro som tidigare ägts av Stuart, fast då med Brut-spons. Det kördes på den gamla ytterst läckra Masarykbanan, som var en avstängd landsväg ett litet stycke nordväst om staden. Banslingan mätte hela 10,925km och då hade Dieter Quester banrekordet för touringbilar med 186,048km/t. i snitt med en BMW 3,5 CSL ”Batmobile.”Brno är en ganska stor stad, jag tror nära 400.000 bor där. Den har en välutvecklad mässverksamhet och överhuvudtaget händer det mycket i stan. När vi var där hade man en stor filmfestival och betänk att det då handlade om hela östblocket!Det innebar att stan vimlade av vackra damer…My God! Vi blev på något vis bekanta med ett par starlets och eftersom vi var ”racingmänniskor från Väst” åtnjöt vi extremt hög status. Vi tog ut damerna på stadens guldkrogar där man bara kunde betala med västvaluta och enbart en sådan sak hade otroligt hög imponatoreffekt.

Vi hade det ytterst behagligt i nästan en vecka men tvingades på måndagen efter tävlingarna berätta att vi dessvärre måste dra iväg, i första hand till Prag och därefter hemöver. Det tyckte damerna lät helt OK därför de skulle också till Prag. För att jobba med någon reklamfilminspelning. Va bra, tyckte vi. Damerna skulle komma först under tisdagen medan vi skulle vara i Prag till måndagskvällen, det är ca.200km dit, men på den tiden var vägen full av poliskontroller som skulle kolla det mesta. Och böter utdelades ofta med kontant betalning - till polisens vänsterficka. Det överenskoms att vi skulle meddela damernas hotell var vi bodde. Så skedde också.

Men först efter en orolig period. Prags alla hotell var proppfulla, verkade det som. Vi for runt och letade som galningar. Vi klev in på det då ganska magnifika InterContinental nere vid floden Vltava och frågade efter rum. Portieren smålog och sade att vi var optimister. Reine höll på att leta efter ett plastkort i sin plånbok som kunde visa att han var medlem i Frequent Travellers Club. En sammanslutning som åtminstone på den tiden gav en lång rad favörer. Så hittade Reine kortet och visade upp det för portieren som bleknade och försvann som en oljad blixt. Han återkom i nästa ögonblick med en liten man med slickat bakåtkammat hår som skulle visa sig vara hotellets chef. Denne bad om ursäkt och påstod att hotellets samtliga 372 rum (!) var upptagna! Men kunde vi möjligen tänka oss varsin suite - givetvis till samma pris som ett vanligt rum. No prizes for guessing vad vi svarade.

Så kom det sig att herrar Wisell & Eriksson hade varsin suite med dörr emellan på våning 7 med magnifik utsikt. Framåt kvällningen ringde portieren.

- Det står två damer här som påstår att de är inviterade till Er. Kan det vara riktigt? De är tjeckiskor och får inte komma in här ensamma…

- Ahhh, sade jag. Det är två filmskådespelerskor. De kommer direkt från filmfestivalen i Brno. Var vänlig eskortera damerna hit upp! Så kom damerna tillsammans med portieren som inte visste hur väl han ville oss alla. Några sedlar bytte ägare osynligt…Sen stannade damerna tre dagar hos oss. Men det är, som Kipling brukade säga, en helt annan historia."

En historia av Sveneric ErikssonsFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - Racing Bar TrophyAnnons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport