Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Vårracet på Mantorp 2017 av Magnus Jakobsson - del 1
117 st bilder
Visa alla»

Annonsera här


Artikelarkivet

På 60-talet var både BMW och VW illa ute


I början av 60-talet bestod BMWs modellprogram av "Barockängeln"...Foto: Eric Lindgren


...och den lilla tvåcylindriga BMW 700. Foto: Eric Lindgren

Jag minns att när DKW kom in i VW koncernen och brandades om till det gamla förkrigsnamnet Audi, så hade även VW kniven på strupen med en tydligt sämre lönsamhet än dagens imponerande koncern. Bubblan var omodern och felsatsningar på otidsenliga koncept som VW Typ 3 , 411/412 och så vidare var bekymmersamma samtidigt som man kämpade frenetiskt för att få Audi mer accepterad i kretsen utanför 60 årig gubbe med hatt. NSU modell K70 ombrandad till VW visade vägen och sedermera Audi 80 (föregångare till succén Passat) räddade VW tillsammans med Golfen VW från en katastrof med idel omoderna modeller. Idag uppskattade klassiker.


BMW var ännu mera värre ute, med den vackra men fullkomligt omoderna och olönsamma Barockängeln i den ena änden av produktprogrammet och lilla tvåcylindriga BMW 700 i den andra. Där var förlusterna legio under många år samtidigt som produktprogrammet var omodernt i allra högsta grad. Framförallt saknade man en bil den starkt ökande mellanklassen. Utan den lyckade om fullt moderna "tvålkoppen" BMW 1500/1800 hade det nog varit kört för ett blödande BMW redan tidigt 70-tal. Med basen i "Neue Klasse", som vissa påstår är BMW:s andel ur det genom en märklig konkurs slaktade Borgward, utvecklade man 02:an och 2500 etc, vilka blev så lyckade och uppskattade att dessa nog kan sägas vara de som inledde BMW:s framgångssaga på allvar.


När dessa bägge tyskar på allvar inledde sin klättring på premiumstegen kan man se mer än en likhet i strategierna.
Om Saab kan gör en resa som i a f påminner om BMW:s är man att gratulera. Jag är optimist och tror att det går om bara de finansiella resurserna är tillräckligt stora och långsiktiga. Jag tror kamraterna på Saab ser fram emot att få jobba mera kreativt och självständigt. Bönräknarna får väl återgå till att räkna majskorn i mellanvästern...

Av Bo Lindman


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här