Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

MH Racing – ett svenskt team med stora framgångar i La Carrera Panamericana


Mats mekar för fullt medan Lars Stugumo spankulerar i bakgrunden


i den 1000 kvm stora verkstaden byggs det bilar med moderna komponenter under det gamla skalet

Den ursprungliga tävlingen La Carrera Panamericana kördes mellan 1950 -1954. 1988 gjorde den legendariska landsvägstävlingen comeback. Varje år samlas ett hundratal ekipage, rattade av både proffs och amatörer, i södra Mexico för att köra de 320 milen upp till landets norra del mot gränsen till Texas. Tävlingen körs på vanliga landsvägar som spärras av för de tävlande och varje kväll är det övernattning i någon av de oftast högt belägna byar man passerar. För teamen väntar då hårt jobb och få timmars sömn för att göra iordning tävlingsbilarna för start till nästa dags etapp. Det ar ingen Parc fermé på natten så mekanikerna kan jobba med bilarna till 4-5 på morgonen. Sedan upp kl 7 for att vara på nästa serviceplats.

2010 kördes tävlingen 22 – 28 oktober, vilket innebär sju dagars tävlande för de drygt hundra ekipagen. För MH Racing tävlar i år finske rallystjärnan Harri Rovanpera och NASCAR-föraren Michael Jourdain.

MH Racing drivs av paret Mats Hammarlund och Eva Hellström. MH Racing har sin verksamhet i Mexico sedan 2002 och man har sin nybyggda verkstad i San Miguel de Allende som ligger i centrala Mexico, 2,5 timme norr om Mexico City. Mats körde La Cerrera Panamericana första gången 1999 i sin Volvo PV och därefter körde han tävlingen sex år i rad. Därefter har Mats ägnat sig åt att bygga och preparera tävlingsbilar åt andra. Förutom att få sin bil byggd av MH Racing kan man hyra ett ekipage för olika typer av tävlingar. Just nu har man tre Ford Falcons för uthyrning.

I vekstaden, som är på över 1.000 kvm, bygger MH Racing bilar för Carrera Panamericana men det har även blivit rallybilar och dragracingbilar. När det gäller Carrera Panamericana har man det väl förspänt med att ha sin verksamhet i Mexico där man har etablerat en mängd bra kontakter och har kunnat knyta många duktiga medarbetare till sig.


De Studebakers som man byggt är rena racerbilar med ett avancerat nybyggt chassi som är försett med en gammal kaross. Man använder sig av mycket NASCAR-teknologi i motorer, hjulupphängningar och styrning som mixas in med lite beprövade rallygrejor som bland annat trippeljusterbara Proflex-stötdämpare. Motorerna ar Chevrolet small blocks som ger ca 600 hästar. Växellådan är en G Force med rakskurna drev och dogringar. Bakaxeln är en stel, fullflytande Ford 9 tummare och bromsarna kommer från Wilwood. MH Racing har även en Volvo PV med en Kent Karlssonbyggd EVO-motor på 280 hastar, Getrag-växellada, Volvo 240 turbobakaxel och försedd med Proflex-stötdämpare. Den låg på en andraplats 2009 då ekipaget for av vägen men man lyckades ta sig upp och hamna på en femte plats sammanlagt.

2009 var MH Racings basta ar hittills med en första-, andra-, femte- och sjätteplats totalt i det 100 bilar stora startfältet. Vann gjorde 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist tillsammans med Ana Goni. Tvåa blev Lars Stugemo tillsammans med Jonny Olofsson. Stugumo ledde f ö länge tävlingen som kördes 2006. Båda svenskarna körde Studebakers i fjolårets La Carrera Panamericana.

Mer information finns på www.mhracing.com/mx

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här