Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Svenskt Sportvagnsmeeting och Velodromloppet är föredömen inom svensk Klubbracing


För Klubbracing är kombinationen av historiska bilar och kamratskap det viktigaste. Foto: Bo Lindman

I en elitserie som STCC är förarna den viktigaste ingrediensen för publik och media och bilarna är sekundära. I klubbracing är det tvärtom, där är det mångfalden av biltyper som är det primära och förarna kommer i andra hand. I STCC ska bilarna vara av nyare årsmodeller för att passa sponsorerna medan i klubbracing är historiska bilar basen för ett lyckat arrangemang. I Klubbracing ska de snabbaste bilarna vara racersportvagnar eftersom de för hobbyåkarna ger mest fart för pengarna.


Att åka till ett STCC-arrangemang ska vara som att åka till en elitseriematch i fotboll eller ishockey – det ska vara ett proffsigt event med ett tajt tidsschema där fokus är på förarnas kamp på racerbanan. Åker man på ett större event inom Klubbracing som Velodromloppet eller Svensk Sportvagnsmeeting på Knutstorp är det som att åka på en festival där det sociala umgänget är det centrala även för publiken, och kampen om vem som vinner på racerbanan nog är viktigast för förarna och deras team. Vid ett Klubbracingevent bor man helst ute vid banan och det är full fart även efter kl 17.00.

Elitracing och klubbracing har sina givna roller och det är viktigt att inte blanda ihop deras olika förutsättningar. Klubbracing när det gäller kampen på banan och stora startfält gör inte bort sig i elitsammanhang, men många gånger saknas det profiler som är kända utanför de närmaste kretsarna.

Bäst ekonomi, om man nu kan prata om bra ekonomi när det gäller racerbilar, är det att tävla med historiska bilar där bilarna stiger i värde och har en enkel mekanik som går att hålla igång för den händige. Mest fart för pengarna får man om man kör en racersportvagnl. Om proffsighet ska styra ett deltagande i elitsammanhang är ekonomi och trivsel det som ska utgöra basen för Klubbracingen. Dessa klasser i Klubbracing gillar jag skarpt:

Historiska standardbilar. Här finns i princip allt, från små bilar med små motorer till sportbilar med många cylindrar. För publiken är det kul att se de mindre bilarna utmana de större och det finns flera historiska klasser med standardbilar som har stora och intressanta startfält.

Historiska formelbilar. Här finns Formel Ford, Formel Junior och F3 som börjar bli intressanta för ”återfallsknuttarna” som vill göra comeback för att det är kul att köra en riktig racerbil.

Historiska racersportvagnar. Sports 2000 samlar nu ett ordentligt antal bilar och klassen är på frammarsch. Det finns även andra typer av intressanta racersportvagnar som skulle kunna köra tillsammans med Sports 2000 för att få till ett stort startfält.


Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här