Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

En svensk formelbilsserie kommer inte att producera en svensk F1-förare


Sebastian Hohenthal tillhör det fåtal svenskar som satsade på formelbil internationellt. Foto: Eric Lindgren


Ronnie Petersson anses fortfarande vara en av de bästa F1-förarna någonsin. Foto: Christer Ljungaeus

Nu och då ondgör sig motorsportare över avsaknaden av en formelbilserie i Sverige. Jag vet inte riktigt skälen. Nostalgiska? För få svenskar i formelbilstoppen? Nostalgi är fint men inte så produktivt. Och något som en svensk eller nordisk formelbils-serie inte kommer att göra är att producera en svensk F1-förare. Snarare är risken den motsatta. Att en svensk serie gör att talangerna håller sig hemma hos mamma för länge och är i princip iskalla när de väl kommer ut i världen.
F1-världen är i dag brutalare än någonsin ur ett åldersperspektiv. För att komma in ska en talang helst fångas upp i koltåldern av någon person med pengar och kontakter. Att hamna i något teams förarprogram känns nästan nödvändigt.

Den som inte är ute på den internationella arenan vid senast 17 års ålder är i princip rökt. De flesta nya som kommit in i F1-cirkusen de senaste sex-sju åren har gjort det i 20-23-årsåldern. Den som blivit 25 och inte kommit in har ytterst liten chans att nå ända fram.

Ska Sverige få fram en F1-stjärna krävs det fler "Marcus Ericsson"-satsningar. Att guldkornen plockas upp och får professionell hjälp redan från tidig ålder.

Sebastian Hohenthal körde ju ett par säsonger i de svenska och nordiska Formel Ford-serierna. Kanske var det ett misstag, kanske skulle han direkt ha stuckit ut i Europa? För den som har ambitioner att nå F1 är varje år i Sverige/Norden ett mer eller mindre bortkastat år.

Utan tvivel är Marcus Ericsson den svensk som har de bästa förutsättningarna att nå F1. Och skulle han göra det är det utan att ha kört formelbil en endaste meter på nordisk mark. I så fall en erfarenhet han delar med åtminstone två andra framgångsrika förare från Norden, Kimi Räikkönen och Hekki Kovalainen...

Av Lars-Ingvar Eriksson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här