Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Föryngring nödvändig för att nå framtidens beslutsfattare


I racing är man aktiv länge, 77 är ingen ålder - eller hur Picko? Foto: Buris.

Svensk motorsport behöver föryngras. Kanske inte när det gäller förare där man är körd för en större internationell satsning om man inte erövrat ett stort mästerskap före det att man fyllt 18-20 år. Föryngringen innebär att hitta ett publikkoncept som drar till sig yngre besökare.Tittar vi på ålderspyramiden i racing, rally och rallycross är det skrämmande att se hur det ser ut. Snittåldern för publik i racing är 50+, medan det i rally och rallycross är något yngre. Samma sak bland funktionärer och representanter för olika motorsportgrenar. Här är det inte ovanligt med folk som vid 70 får utökat förtroende. Inget fel i detta ur ett sysselsättningsperspektiv, men för att få in nya krafter samt att få till en vettig återväxt är det förödande att ålderspyramiden är vänd upp och ner i motorsport. Dvs fler äldre än yngre hittar vi bland publik och funktionärer.

Varför är det så? De flesta yngre kommer i kontakt med motorsport tack vare äldre släktingar, vill jag påstå. Med en far eller morbror som är aktiv får de yngre kontakt med motorsport. Finns det inget motorsportintresse i familjen blir debuten som åskådare betydligt senare, eftersom ett besök på en motorbana eller i rallyskogen ofta är förenat med en längre resa.


I storstäder som Stockholm vill jag påstå att 80% av gymnasieeleverna inte har kommit i kontakt med motorsport genom att besöka en tävling. Något som på sikt är förödande. detta framförallt för att nå framtidens beslutsfattare.

De som idag är 20 år och satsar på en högskoleutbildning sitter som 30-åringar på bra positioner på företagen, och är som 35-åringar ofta beslutsfattare med chefsposter. Det är dessa marknadschefer och VD:ar som ska ta beslut om t ex sponsorsatsningar. Har man då inte kommit i kontakt med motorsport tidigare är det lättare att ta beslut om satsningar i andra sporter som man har erfarenhet av.

Motorsporten måste attrahera en yngre publik för att på så sätt nå framtidens beslutsfattare - för vilket företag vill förknippas med en gubbsport?

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här