Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Värdet av att ha rätt namn i motorsport


GF. Brancatelli var ett bra namn för en racerförare. Foto: Christer Ljungaeus.


Eje Elgh kunde även vara ett bra namn för en filmstjärna. Foto: Christer Ljungaeus.

I DN intervjuades för en tid sedan Nordeas chefsekonom, som dessutom framträder i bild. Hon ser ut att vara ganska ung med ett tilltalande yttre. Hon är troligen också mycket kunnig och ger goda svar på svåra frågor. Men, det mest intressanta är ändå hennes namn. Hon heter Annika Winsth! Visserligen med W och h på slutet, men ändå. Detta får mig att förstå värdet av att byta namn och att göra det i tid. Men i min ungdom var det knappast aktuellt, även om mitt efternamn gav associationer till rödbetsspäckad pannbiff...


Nu vet jag bättre. Enklast hade förstås varit att ta min mors barndomsnamn - Lange. Tänk er, Leif Lange. En karriär som deckarförfattare hade varit given och åtminstone tyska flickor hade med stor nyfikenhet försökt upptäcka om det låg någon sanning bakom namnet. Det här får mig att tänka på Anita Snabb - tjejen som körde hur många varv som helst i Formel Vee men aldrig kunde leva upp till det tagna efternamnet. I filmens och musikens värld har namnbyten varit vanliga och kanske nödvändiga. För visst låter Bob Dylan bättre än Robert Zimmermann?


Men ibland är verkligheten bättre än det uppdiktade. Som när Eje Elgh tog sig mod att ringa legendariske Hollywoodstjärnan, tillika teamägaren, Paul Newman, för att fråga om han kunde få testa för Newman/Haas. Eje berättade att när han till sin förvåning slutligen blivit framkopplad till filmstjärnan - och han framfört sitt ärende - utbrast denne:

- So, your name is Eje Elgh? That´s a very good name for a movie star!

Någon testkörnig blev det dock inte och ingen provspelning heller.

Av Leif Lindström


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här