Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Racingkriget - Del 6 om att inga team protesterade när STCC AB valde NGTC-reglementet


Engströms Honda Civic var en S2000-bil med NGTC-motor som...


..utmanade VW och Chevrolet i STCC 2012. Foton: Magnus Jakobsson.

STCC hade blivit en succé efter att BTCC hade ”dragit lasset” under några år och på så sätt krattat manegen för den svenska serien. Genom att ta rygg på BTCC igen kunde man undvika många fallgropar, få tillgång till kunskap och de svenska teamen kunde köpa tävlingsbilar från engelska team. STCC AB ansåg att NGTC hade en mängd fördelar enligt den kravspecifikation man satt upp och som de tillfrågade teamens tekniskt ansvariga höll med om skulle finnas i det nya reglementet som skulle efterträda S2000.


Med NGTC och genom att följa BTCC skulle man uppnå det man var överens med de stora STCC-teamen var viktigt enligt Thomas Lindskogs utredning:

- Minskade driftskostnader för motorn då NGTC-motorn var en 2-liters turbomotor som beräknades klara en hel säsong. Förutom den s k TOCA-motorn finns det möjlighet att bygga en egen motor baserad på en produktionsmotor från respektive biltillverkare.

- STCC AB har efter Rickard Pålssons köp av företaget varit ledande när det gäller miljön och det fanns ingen anledning att tvivla på att man även skulle vara det med NGTC-reglementet.

- Kravet på att STCC skulle vara ”Touring Cars” eller standardvagnsracing var också uppfyllt med NGTC, men genom att ha enhetskomponenter i bak- och framvagn samt många andra enhetskomponenter skulle bilarna bli likvärdiga ur ett sportsligt perspektiv och betydligt bättre än S2000.

- STCC 2010 och 2011 var stenhårt, och det var jämnt mellan de olika biltyperna på kvalet. Något som STCC hade lyckats uppnå med sitt reglemente. Med NGTC-reglementet skulle vagnmaterialet vara jämnare redan från start och sportslig rättvisa när det gäller materialet kunde uppnås lättare med NGTC så att snabbaste föraren var den som vann.

I BTCC körde man 2011 med ett reglemente där det förutom några rena NGTC-bilar tävlades med S2000-chassien försedda med NGTC-motorer. NGTC-bilarna hade byggts och utvecklats av mindre team medan S2000-bilarna med NGTC-motorer kördes av de större teamen och denna typ av bil visade sig vara ”för bra” jämfört med de renodlade NGTC-bilarna. Därför har utvecklingen av dessa inte tagit den fart man trodde 2011. Även i STCC 2012 har man kunnat se hur snabba dessa S2000/NGTC-bilar är, då Tomas Engströms Honda Civic, som kommer från BTCC, har utmanat både VW och Chevrolet.

BTCC 2012 bestod till hälften av NGTC-bilar och kampen i mästerskapet har varit hård med tät racing som det ska vara i ett Touring Car-mästerskap. Något som publiken i både BTCC men även i STCC kräver. För 2013 trodde man att det krävdes en NGTC-bil för att vinna BTCC. Anledningen var att NGTC-chassiet blev bättre och dessa bilar har 18¨hjul till skillnad mot S2000 som hade 17¨.

STCC AB hade med stöd av Lindskogs utredning valt väg med NGTC, men nu började en lustiger dans när några av de stora STCC-teamen valde en helt annan linje än STCC AB. Flash nöjde sig inte med ”halva kungariket” utan ville ha kontrollen över allt. Något som blev tydligt under våren 2011, kulminerade under sommaren och resulterade i att TTA under kuppartade former bestämde sig för att köra sin egen serie under 2012.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här