Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Stig Andervang berättar – I South Swedish Rally 1986 blev jag förbannad på Fords stallchef


Stig A körde jämnt med Stig B och det gillade inte stallchefen.


Stig Andervang inspekterar teamets arbete med den holländska Ford RS 200.

1986 blev ett händelserikt år för Stig Andervang. Han blev holländsk mästare och han körde många internationella tävlingar med grupp B-bilen Ford RS200. Efter flera dödsolyckor under året förbjöds Grupp B och ersattes med Grupp A-reglementet. Denna artikel handlar om Stigs deltagande i South Swedish rally 1986 som han körde för sitt holländska Ford-team. Bland konkurrenterna fanns Stig Blomqvist som körde för Fords officiella VM-team under ledning av stallchefen John Taylor. Stallchefens plan var att "rätt Stig" skulle vinna den svenska tävlingen och han hette inte Andervang i efternamn.

-
Jag var laddad som vanligt och hade med en holländsk kartis, en knarkpolis som inte hade åkt onotat som det var i Sverige på den tiden. På SS 1 åkte jag lika med Stig B och det förvånade John Taylor då jag sagt att jag skulle ta det lugnt och köra på säkerhet, berättar Stig.

Efter första dagen ledde Stig B med bara 15 sekunder över sin namne och John Taylor insåg hotet mot fabriksteamets planerade seger. Han bestämde att turbotrycket i Stig Andervangs motor skulle sänkas rejält till nästa tävlingsdag. Detta gjorde att motorn tappade ca 150 hästkrafter och bilen blev oerhört svårkörd, vilket var stallchefens syfte. Stig A började surna till och då är han inte att leka med. Han hade ett helsike med den svårkörda bilen och inte blev det bättre under nästa dag.


- Dag 3 som var sista dagen började jag med att snabbrulla bilen på första sträckan. Det påstås att jag placerade bilen några meter upp i en björk och den klarade rullningen, inte med bravur, men vi kunde fortsätta rallyt. Vid snabbservicen hann man bara med provisoriska reparationer. Framvagnen var krokig så den riktades hjälpligt och bakaxeln hade lossnat. Bakaxeln hade Stig och kartisen satt fast med spännband ute på sträckan och det fick gå till det var dags för ett större serviceuppehåll.

Nu var Stig rejält förbannad på John Taylor för det sänkta turbotrycket som gjorde bilen livsfarlig att köra. Med tanke vad som hänt Toivonen och Bettega som båda omkom i Grupp B-bilar under året tog Stig ett allvarligt snack med John Taylor:

- Jag sa till honom att om du inte höjer turbotrycket i min bil så kommer det att bli ännu en död Grupp B-förare om det här ska fortsätta, förklarade Stig. Stallchefen förstod allvaret och det blev som Stig ville. Med 5 sträckor kvar och höjd effekt kunde han köra in på en andraplats efter Stig B men före Björn Waldegård.

John Taylors ”hämnd” skulle komma några veckor senare när han frågade om den bångstyrige men snabbe svensken ville köra Himalaya-rallyt för Ford. Något som nästa artiklar, det blir två, kommer att handla om.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här