Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Besöket av SM i isracing för bilar i Morjärv och Överkalix 2009


Greppet med långnabb på is är bättre än slicks på asfalt. Foto: Pinnmannen


Enkel depåutrustning i Is-SM. Foto: Pinnmannen

Både jag och kompisen har på var sitt håll någon gång velat kolla isracing på plats. När vi nu hamnat på samma arbetsplats fördes våra tankar ihop, vi åker upp! Sagt och gjort, tog reda på tävlingskalendern och hittade en helg där det turligt nog kördes dubbeltävling. Morjärv på lördagen och Överkalix på söndagen.På grund av att någon ställt sig framför ett tåg på fredagen så blev vi försenade till Göteborg och missade därmed tåget mot Stockholm. Vi blev ombokade till ett direkttåg Gbg-Luleå som skulle vara framme först 11.45 på lördagen, att jämföras med 6.55 med det ursprungliga tåget. Vi hade att välja, bli hemma eller komma upp lite senare. Vi åkte. När vi kom fram till Morjärv så hade redan den första omgången körts och det var bara tre race kvar. Vi klättrade upp på snövallen och såg först Juniorernas tävling. Med endast tre deltagare så blev det verkligen skralt när en bröt. Juniorerna åker på heldubbade rallydäck enligt nationella rallyreglementet. Dom andra klasserna som körde var Klass 2, 11mm kortnabb, respektive Klass 1, långnabb med max 23 mm utstick. Bilarna som man får ställa upp med är en salig blandning, racing, rally, rallycrossbilar, alla används. Diverse motorvolymbegränsningar gjorde att jag inte lärde mig klassningarna helt, ganska rörigt.

Banan i Morjärv var inte så fasligt snabb och det gjorde att även något motorsvagare kunde hänga med hjälpligt. I klass 2 vann Johan Riström i en S40 bägge loppen och i klass 1 Vann Mikael Jansson, BMW första och Fredrik Tiger, BMW det andra. Tiger åker rallycross på sommaren med samma bil.

Isracing-SM 2009 körs fyra dagar med två race per dag. Första tävlingen gick i Strömsund andra i Morjärv, följd av Överkalix och avslutning i Robertsfors. På grund av vädret så är det i stort sett bara i mars som det är lämpligt att åka isracing. Tidigare på vintern så kan det ofta vara för kallt och senare så blir det för milt. Helgen vi var uppe så låg dagstemperaturen på runt två plusgrader och isen var seg och förare märkte skillnad timme för timme på underlaget. Vi hörde även historier i depån om tävlingar som körts i tjugofem minus, inte så optimalt kanske?
Lördagskvällen tillbringades på det enda hotellet i Överkalix. Vi såg melodifestivalen och pratade med en av juniorerna, hans familj samt en skånsk kille som liksom vi var där för att titta.

Söndagen började med en hotellfrukost, därefter gjorde vi oss skuldfria från hotellet och tog oss dom åttahundra metrarna till banan. Denna bana var något snabbare och det skulle visa sig under loppen då dom lite tyngre rallybilarna inte kunde matcha rallycrossbilarna. I juniorklassen kom det två startande då gårdagens haverist inte fått ihop bilen. Det blev en föga upphetsande uppgörelse mellan en Civic och en 240. Volvon med Joakim Evertsson bakom ratten segrade i bägge loppen.
I klass 2 var Johan Riström oslagbar, två nya segrar och därmed maximala 60 poäng i serien.

I klass 1 dominerade Fredrik Tiger med sin orangea BMW. Mikael Jansson tog en andraplats och bröt ett lopp med punktering. Den rutinerade isåkaren Kjell Persson från Umeå rattade sin 240 till en andra samt en femteplats. Det andra loppet för klass 1 var det mest sevärda denna helg, flera jämna kamper, både i toppen och i botten, om placeringarna utspelade sig på Kalix älv.

11 startande i klass 1, 7 i klass 2 och bara 2 i juniorklassen var i klenaste laget för att få mig att direkt boka resa upp nästa år. Lägger man därtill att det inte var någon träning (förutom juniorerna som fick köra två varv) samt att varje lopp bara gick över åtta varv så var det ganska snabbt avklarat. Det var ändå kul att få se detta med egna ögon och jag hoppas att isracingen kan få leva vidare och då helst med fler deltagare.

Av Pinnmannen.Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här