Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Nu kör vi Le Mans - löd rubriken 1986


Fredrik Ekblom har en 8:e plats på Le Mans...Foto: Martin Öberg.


...och Stefan "Lill-Lövis" Johansson vann 1997. Foto: Olle Cederqvist.

”Nu kör vi Le Mans” var rubriken i den svenska biltidningen Car i maj 1986. Där berättades om en svensk satsning på Le Mans där tidningen var med som sponsor. I samma tidning kunde man också anmäla sig till en resa till Le Mans för priset av 1490 kr. Bilen var en Porsche Grupp C som hade byggts av Porschespecialisten Bosse Strandell. Bakom sig hade man bl.a. en tredjeplats i klassen på Silverstone. Förare till bilen skulle vara Bengt Trädgårdh, Kenneth Leim och Leif Hellberg.


Vid kvalkörningarna var det en delvis ny besättning genom att Bengt Trädgård hade fått andra engagemang och ersattes av tysken Fritsch. Att det var en svensk satsning behövde ingen tvivla på då den vita bilen var försedd men gula och blå ränder. Dessutom fanns texten Älvkareby med ett hjärta på bilen som sannolikt var ett sätt för Kenneth Leim att visa sin hemort i norra uppland sin kärlek. Tyvärr missade man kvaltiden med fyra sekunder. Motorn varvade inte mer än 5700 varv samtidigt som bilen var fel växlad och dessutom körde Kenneth Leim på en hund under träningen varför tid fick ägnas åt att rikta framvagnen.


Volvo på Le Mans

Första gången Volvo förekom i Le Mans sammanhang var 1968 då en Marcos försedd med Volvo-motor försökte att kvala för start men lyckades inte klara kvalgränsen. 1987 fanns ett svenskt team med Volvo-motor på plats. Det vara förarna Slim Borgudd, Tryggve Grönvall och amerikanen Ray Ratcliff. Bilen var en Tiga TC286 med en Volvo turbomotor trimmad av experten på Volvo-motorer Milan Knezevic från trimningsfirman Milspeed i Göteborg. Man lyckades inte kvala in i tävlingen och hela projektet tycktes sakna de resurser som behövdes för att kunna starta på Le Mans. Det syntes också på den vita bilen som helt saknade sponsorreklam. Slim Borgudd var också anmäld till Le Mans 1988 i en TigaTC286 med Cosworthmotor. Det blev ingen start eftersom man inte deltog i kvalificeringsförsöken.

Svensk invasion på Le Mans

År 1990 fanns det sammanlagt sju svenska förare på startlinjen i Le Mans. Det var Steven Andskär, Thomas Danielsson, Eje Elgh, Stefan Johansson, Anders Olofsson och Rikard Rydell och Stanley Dickens. Samtliga av dessa var den generation som kom efter Ronnie Petersson och Reine Wisell och hade naturligtvis som yttersta mål att få en F1 – plats. I denna grupp var det dock bara Stefan Johansson som hade kört formel 1. De övriga hade framgångar i olika formelbilar och några av dem var också nära en F 1 - körning. Ett alternativ för en fortsatt karriär i F 1 var att bege sig till Japan där motorsporten växte kraftigt och det fanns behov av duktiga förare. Sportvagnslopp var populära i Japan och genom kontakter med japanska team blev Le Mans en möjlighet för dem att åter köra i Europa

STCC-förare på Le Mans

Thed Björk, Carl Rosenblad och Fredrik Ekblom tillhör toppförarna i den svenska STCC-serien men samtliga har också i sin tidigare karriär erfarenhet av formelbilar inom internationell racing och dessutom har de kört Le Mans. Fredrik Ekblom är framgångrikast med en 8:e placering.

Svensk storslam

1997 fanns fyra svenskar på startlinjen i Le Mans men utdelningen blev mycket lyckad med Stefan Johansson i den segrande bilen och Anders Olofsson som tvåa. Le Mans blev en jämn tävling och det segrande ekipaget gjorde 360 varv och tvåan 360 varv.

Tidigare avsnitt i denna artikelserie den 28/10, 30/10 och 4/11

Av Ingvar Sjögren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här