Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

När Anders Kulläng vann Svenska Rallyt 1980 blev jag biten av motorsport


Kombinationen Anders Kulläng och Opel Ascona 400 sålde bilar i Värmland. Foto: Leif Fredriksson


I verkstaden står STCC-SAABen klar för start i årets STCC. Foto: Eric Lindgren

Jan-Olof Warnestad är SAAB och Opelhandlare i Värmland, samt teamchef för STCC-teamet SAAB Performance som nu har byggt en uppmärksammad SAAB 9-3. SAAB slutade tävla 1980 och har sedan dess inte haft någon officiell motorsportsatsning, även om Per Eklund och Swede Team Motor har haft ett visst samarbete med fabriken i Trollhättan under det senaste årtiondet. Satsningen på årets STCC med en SAAB innebär en riktig utmaning för SAAB-teamet men även mycket uppmärksamhet då de flesta önskar att bilen kommer att komma till start i år.


Bilhandlare och teamchef – vilket är knepigast att vara just nu?

– Det måste vara teamchef, eftersom bilhandeln har en förmåga att återhämta sig. Det är stort intresse för vår satsning på SAAB i STCC, men av förståeliga skäl kan vi inte få något stöd av SAAB centralt då man befinner sig under rekonstruktion. Vi noterar dock ett stort intresse för vårt STCC-projekt av helt nya kategorier människor. Förra veckan visade vi upp projektet på SAABs bilmuseum i Trollhättan och intresset var mycket stort. Vi kunde även konstatera att nyfikenheten var stor och att vi inte fick några negativa reaktioner. Vår förhoppning är att SAAB hittar en lösning och att man framöver inser värdet av att tävla i motorsport igen. Vi har kvar namnet Opel Team Sweden, men det är vilande just nu, med tanke på satsningen på SAAB Performance.


Hur fortlöper arbetet med ert STCC-SAABen?

-Själva bilen är färdigbyggd men motorbiten är inte 100% klar. Vi har dessutom två omgångar reservdelar färdiga. Bilen baseras till stor del på standarddelar och vi tror att SAABs väghållning och svängbara bakaxel kan vara en fördel, om inte föraren tycker det känns obehagligt när bilen hjälper till att styra med bakhjulen. Cw-värdet är betydligt bättre än Opel Astran som vi tävlade med tidigare, och effektmässigt ska vi hänga med. Vikten är inte heller något problem och vi vill bevisa att det fortfarande går att bygga en bra tävlingsbil av en SAAB.

Vilka kommer att slåss om titlarna i årets STCC?

-Årets säsong kommer att handla om BMW och Volvo med VW som ett oskrivet kort, även om man har STCCs bäste förare i Fredrik Ekblom. Vikterna kan kanske ställa till det för VW i och med att det är ett eget koncept med biogas och turbo. Jag tror att Rickard Göransson blir svårslagen under 2009.

Vilka är dina bästa motorsportminnen?

- 1977 flyttade jag till Värmland och insåg att här finns det två stora intressen, älgjakt och Svenska Rallyt. När Anders Kulläng vann Svenska Rallyt 1980 med en Opel Ascona 400 blev jag ordentligt biten av motorsport och när dessa satsningar fungerar som bäst för ett bilmärke. Vi sålde massor av Opelbilar efter Anders seger i Svenska Rallyt.

-Under flera år körde Mats Jonsson för Opel Team Sweden och vi har fortfarande en mycket bra kontakt då jag sitter i styrelsen för hans bolag. Mats skötte bilarna på ett helt fantastiskt sätt och de var ofta i ett bättre skick när han lämnade tillbaka dem än när han fick dem.

-1990 var jag med och ordnade bra villkor för Lady Cup när den racingklassen skulle börja köra Opel Corsa. Bilen kostade 60 000 i färdigt raceskick, varav teamen fick betala 38 000 och återförsäljarna 22 000.

- Segern 2007 i STCC-finalen med Tommy Rustad i vår Opel Astra var givetvis en höjdpunkt, speciellt eftersom det var en mycket jobbig säsong för oss.

Hur går försäljningen av begagnade SAAB 9-5 och 9-3?

- Vi har klarat oss förhållandevis bra och nu måste vi faktiskt köpa in begagnade bilar för att kunna klara efterfrågan som är hygglig. Prisbilden är attraktiv, både för oss och våra köpare, och en SAAB 9-3 Biopower är ett mycket bra och prisvärt bilköp som jag kan rekommendera.

På vilka punkter ska en SAAB vara bättre än en Opel?

- Jag är personligen mycket förtjust i Opel och åker gärna det tyska märket. Man har höjt kvaliteten åtskilligt och det har inte varit några problem på Opel de senaste åren. Även SAAB har spottat upp sig ordentligt. En SAAB är dyrare än en Opel och det innebär bl a en bättre komfort, tycker jag. SAAB har lyckats mycket bra som företagsbil men vi behöver nu en mindre modell, samt snålare och mer miljöanpassade motorer. Vi började sälja SAAB 1993 och har haft många bra år med bilmärket. I början upplevde stora skillnader i företagskulturerna mellan Opels och SAABs organisationer. Det var en hel del kulturkrockar och man har blivit luttrad, något som kan vara bra att ha med i bagaget i dessa svåra tider.

Av Eric Lindgren

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här