Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Kunderna har inte köpt snacket om premium


För både Mercedes och... Foto: Bo Lindman


...Audi är även motorsport mycket viktigt för varumärket. Foto: Bo Lindman

Inledningsvis skulle jag vilja koppla tillbaka till min artikel 090218 där jag funderade kring vad jag uppfattar som premiumhysterin i bilbranschen. Det är givetvis inte så att de strategier i den riktningen våra svenska biltillverkare haft är enda orsaken till deras försäljnignsras i lågkonjunkturen. Det är andra faktorer, flertalet utanför deras verksamhet som drivit fram detta. Däremot kan man påstå att i de goda tiderna klarar man sig med en mera ogenomtänkt strategi också, medan i tuffa tider får den en större påverkan.


Åsikten om premiumhysterin har jag nog haft sedan mitten 90-tal, när det blev allt mer uppenbart att i princip nästan varenda biltillverkare ville in i premiumsegmentet, för att där kunde man genom ett högre värderat varumärker också ta ut högre marknadspriser i en köpstark målgrupp. Vad man inte insåg var att om alla är premium, så är ju per definition inte premium, utan det blir då normalläget. Det insåg kunderna och köpte inte premiumsnacket, utom när några få tyska tillverkare som jobbat mycket långsiktigt basunerade ut budskapet. Det har ju faktiskt blivit så att segmentet till stor del är lika med tysk bilindustri, vilket möjligen gör det ännu tuffare för övriga som vill in där imagemässigt. En annan effekt som jag tror få om ens några utöver Toyota och i viss mån Honda insåg var att marknaden skulle svänga så snabbt i sina värderingar från premium till miljöbilar.


Jo, förresten Saab och Ford vaknade riktigt tidigt med sina etanol-bilar. Det ska de ha en eloge för, oavsett vad man anser om etanolens positiva och negativa egenskaper. De bilarna har tillsammans med Toyotas Prius (som inte alls är så ren som man vill påskina) hjälpt till att sätta konsumenternas ögon på miljöbilen. På så sätt har faktiskt Toyota, Ford och Saab varit riktiga föregångare, som i a f ska ha credit för att man tidigt, utan en lågkonjunktur som förevändning satsade åt rätt håll. Framtiden får visa vad som är rätt teknik. Och visst sjutton kan en miljöbil vara premium, men just nu är det inte så överlag i marknadens ögon. Utan det är de typer av bilar som premiumtillverkarna mer eller mindre ratat p g a låg lönsamhet per såld enhet som säljer på hysterin för dagen, miljön. Där har branschens marknadsförare en utmaning att ta tag i.

Någon har reflekterat över vad ny teknik och nya energikällor kommer att medföra i branschen och i världspolitiken.
Självklart kommer ny teknik att rita om branschkartan en hel del. Framförallt på underleverantörssidan kommer bilindustrin att vara beroende av nya leverantörer med ny kompetens på i många fall nya områden. Andra redan idag aktuella områden och underleverantörer kommer säkert att gå stärkta ur krisen. De som är specialister på material med fokus på lättvikt, aerodynamik, lättrullande däck, energieffektivitet både i dagens ottomotorer och framtida koncept.

På bränslesidan ror jag vi kommer att få se flera aktörer och givetvis inom flera energislag och bärare. Den klassiska macken, blir mera än en energicentral, än en bensinstation. Vilket ett vaket oljebolag säkert redan insett. Deras strategi borde vara att positionera om sig som distributör och detaljist av fordonsenergi. Sedan finns det "bakom" dem producenter av såväl dagens fordonsbränslen, inklusive bensin, diesel, etanol, gas och el. Även om flera av dessa bränslen kanske framställs på annat sätt än idag.

Betänk att när BP någon gång på 90-talet (tror jag det var) bytte ut sin klassiska BP-sköld mot en mera blekt och milt färgsatt blomma, så gick från att benämna sig British Petroleum till Beyond Petroleum. Det kanske ger en indikation på hur den branschen troligen måste agera, även om några av aktörerna säkert idag ligger bakom den massiva lobbying som går ut på att misskreditera etanol, gas och elfordon som skadliga eller orealistiska. Samtidigt som den alternativa energiindustrin gör allt vad den kan för att via sina lobbyister få oss att bli ännu räddare för CO2 spöket och den globala uppvärmningen.

Jag är av den åsikten att vare sig jag eller mina barn kommer att få uppleva att endast ett eller två energislag driver våra fordon i framtiden. Den för konsument och bilindustri bekväma ordningen kommer det nog att dröja innan våra framtida ättlingar ser igen. Vi får nog leva med att energin i våra fordon kommer från olika källor beroende på vilken typ av transport som ska utföras och vart på jorden vi befinner oss.

Av Bo Lindman


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här