Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

F1 var från början ett förar-VM


James hunt var en stor F1-profil, både på och vid sidan av banan. Foto: Christer Ljungaeus.


Ett respekterat namn - Hans Stuck. Foto: Christer Ljungaeus.

Bilfabrikerna var representerade från början i VM men det var inte förrän 1958 som ett konstruktörsmästerskap instiftades så egentligen får man väl säga att F1-VM i grunden är ett förarmästerskap. Den stora förändringen som ledde till den situation vi har idag kan nog sägas ha påbörjats i samband med att turbomotorerna släpptes in i mästerskapet.


Renault var den större biltillverkare som var först med en fullskalesatsningen i Formel 1. BMW var med som motorleverantör och exklusiva samarbeten mellan team och motorleverantörer kom att bli myckeln till deras framgång. Från mitten av 80-talet var det kört att vinna VM om man hade något annat än ett exklusivt avtal med Renault eller Honda. Den senaste konstruktörstiteln till en Cosworth-motor gick till Williams 1981.

Under slutet av 90-talet blev motortillverkarna allt färre och de mindre stallen började få besvär att hitta motorer att köra med. När Cosworth försvann efter 2006 försvann den sista fristående motortillverkaren från F1. Idag är situationen helt ohållbar om man ser till möjligheten för oberoende stall som inte är biltillverkare att ge sig in i sporten. För återväxtens skull är det en orimlig situation. För att garantera ett fullt startfält är F1 numer helt utlämnat till biltillverkarnas goda minne.

Trots att biltillverkarna lade ned sin satsning på ett eget mästerskap har F1 paradoxalt nog närmast förvandlats till något som ser ut som en realisering av den vision som biltillverkarna hade. När stallen i år bildade FOTA tror jag att det blev för mycket för Bernie och Max. De höll på att förlora kontrollen över sporten och nu är målet att ta makten igen.

Av Joakim Tärnström


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här