Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Den krassa verkligheten säger att vi har ytterst få racerförare som kör internationellt


Richard Göransson och Robin Rudholm är två hemvändare...


...medan Sebastian Hohenthal provar lyckan internationellt.

Det talas mycket om hur bra svensk racing är. Ett av världens största "touringmästerskap" och "världens största Porsche Carrera Cup-serie" ger en bild av Sverige som ett föregångsland inom racing. Men är det egentligen inte precis tvärtom?


Sanningen är väl istället den att vi lever i en egen, trång värld här uppe i norr. Visst har den nationella racingen sina poänger och förvisso har STCC skapat ett varumärke som är känt även utanför motorsportkretsar. Bra jobbat av de som driver serien, men är detta verkligen huvud- och slutmålet för en sport?

Den krassa verkligheten säger att vi har ytterst få racerförare som kör internationellt. Vi har inte ett enda racingteam som regelbundet tävlar utomlands och vi har inte en enda internationell racertävling på svensk mark. Ett slags mindre bra "Europa-rekord" som ingen gärna talar om.

Är det så att vi blivit så lilknöjda att framgångar på hemmaplan är tillräckligt? Unga förare med påstådda ambitioner orkar inte ens försöka sig på att mäta sig med de bästa i andra länder. Okej, det finns undantag men de blir allt färre. Betänk att STCC-stjärnorna Richard Göransson, Robert Dahlgren och Ted Björk var lovande förare som körde Formel Ford, F3 och sportvagnar utomlands. Fredrik Ekblom kom ett steg längre med F3000 och ETCC, men det var å andra sidan ännu längre sedan. Varför kör de nu runt på banor som Karlskoga och Falkenberg och inte på Le Mans nästa helg? Ende svensken där bor sedan många år i USA, heter Nic Jonsson och var svensk mästare i F3 för snart 20 år sedan...


Några ungdomar har tagit steget direkt ut i hetluften och egentligen aldrig kört på svensk mark. I formelbil heter de Marcus Eriksson och Fredrik Blomstedt. Vi får hoppas att de etablerar sig i den internationella bilsporten i någon klass där de kan försörja sig och tar vid när Mattias Ekström och Rickard Rydell tröttnat.

Jag hoppas att vi blir lite mer "openminded" och inte fastnar i en
nationell företeelse för inbördes beundran. Vi lever trots allt i
Europa och de idrotter som inte kan producera utövare på internationell toppnivå får inte heller någon vidare uppmärksamhet. Motorsporten har förvisso alltid sina speciella
fans men ska vi få en riktig bredd i media och bland allmänhet krävs svenska framgångar utanför riktnummerområdet.

Mycket av ansvaret borde vila på vårt förbund och de har försökt men aldrig lyckats - mest beroende på att de varken har kompetens eller organisation för satsningar på denna nivå. Återstår istället att hoppas på privata entreprenörer som inte redan är mätta utan vågar både svettas och blöda lite. En bra början vore ett regelbundet återkommande FIA-mästerskap på svensk mark. Då kommer säkert de svenska teamen och ambitiösa förarna på köpet!

Av Leif Lindström


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här