Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Badge-engineering i bilvärlden


Ska Lancia, med mängder av motorsportframgångar, kunna lyckas som Chrysler i USA? Foto: Teambild.se


På 50-talet dominerade UK som bilbyggarland i Europa - sedan monterade British Leyland ner bilindustrin. Foto: Jan Karlsson

Lancia har stått vid Ättestupan flera gånger - men räddats i sista stund. Alfa likaså, men kanske inte i samma höga grad. Nu verkar det som om Alfa och Lancia är där igen! Kanske Lancia - tillfälligt - får en respit i USA under namnet Chrysler? Vincenzo Lancia måste rotera i sin grav...


FIAT-chefen Marchionne har naturligtvis rätt. Det är enda sättet att överleva samtidigt som man tar till vara satsningen på Chrysler och ger USA-ÅF någonting som förhoppningsvis går att sälja. Under namnet Chrysler.

Tittar man i backspegeln var både Alfa Romeo och Lancia mycket aktade och välkända namn en gång. Henry Ford lär ha sagt: Jag lyfter på hatten när jag möter en Alfa Romeo!
Men det var då det. Hur många jänkare utanför historisk racing och avancerat historiskt bilintresse känner till de båda italienska märkena? Dessvärre är det nog - nästan - lika illa här trots entusiastiska märkesklubbar.


Hur kommer det sig? En av orsakerna kan vara den alltmer utbredda "badge-engineering" som försiggått sen femtiotalet.
Vem var först? Var det Rolls och Bentley? Bara kylaren och 1.000:- skilde under en tid! Den riktigt stora RYSAREN kom under de otroligt turbulenta år då BMC och senare British Leyland monterade ner brittisk bilindustri för alltid. Då tillverkades en mängd "kopior" - bland de roligaste måste ha varit Riley och Wolseleys versioner av hundkojan - Riley Elf och Wolseley Hornet. Det var hundkojor med fenor....ack.

Senare kom det något modernare tänkandet med mer eller mindre samma "bottenplatta" (sic) i olika modeller. Exemplen är många, som t.ex Ford Mondeo som hux flux upphöjdeds till att även bli en Jaguar! Häpp!

Naturligtvis beror detta på de otroliga kostnader en ny modell drar med sig.Kan man spara, gör man det. Det är en fråga om överlevnad i en hårdnande bilvärld.

Hur blir det med badge-engineering i fortsättningen? Den kommer att öka! Samtidigt kommer fler och fler märken att slås ut.Detta beroende på bl.a marknadsföringskostnader och ÅF-nät etc.

Vad kommer att ske? Öppet för mer eller mindre kloka spekulationer. I Frankrike pågår en strid på kniven mellan Renault, Citroen och Peugeot. Renault har som bekant även Nissan och Dacia och tänker snart återuppliva Alpine. Fiatfamiljen och dess problem med Alfa och Lancia har redan nämnts.

Hos VW är förmodligen Seat ett märke med osäker framtid i långa loppet. I Tyskland ångar bilföretagen på som om det inte fanns någon morgondag. Sex tyska företag bland Top Ten plus Skoda som väl kan sägas vara ett tyskt företag...Största konkurrensen för tyskarna - på hemmaplan - kommer från Renault (8), Fiat (9),Toyota (10),Peugeot (11),Hyundai (12),Citroen (13),Mazda (14),Nissan (15). Volvo ligger på 23:e plats.

Hur ser läget ut om ett par, tre år? Hyundai/Kia ökar
hela tiden och kommer att avancera i tabellen. Slår man ihop deras siffror redan nu ligger de på 8:e plats,före Renault och före alla japaner! Vem kunde tro det för några år sen? Och hur många år dröjer det innan kineser och indier dyker upp på allvar i listorna?

Av Sveneric Eriksson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här